Haber

Dünya Doktorları: Gazze’de Ateşkes Süreci Hemen Başlamalı

Dünya Doktorları: Gazze’de Acilen Ateşkes Süreci Başlatılmalı

 

Dünya Doktorları (DDD), her gün yüzlerce sivil kadın, çocuk ve sağlık çalışanının öldürüldüğü Gazze’de ateşkes konusunda uluslararası kamuoyunun ve hükümetlerin omuzlarında tarihi bir sorumluluk bulunduğunu belirtti. Dünya Tıp Doktorları, “Üçüncü Devletlere” sivillerin korunması için gerekli tüm adımları atmaya ve sorumluluklarını bir an önce yerine getirerek taraflar üzerindeki baskıyı artırmaya çağrıda bulundu. Dünya Doktorları, öncelikle acil bir ateşkes sürecinin başlatılması ve insani yardıma tam, güvenli ve engelsiz erişimin garanti altına alınması gerektiğini belirtti.

 

Dünya Tabipler Birliği, her gün yüzlerce sivil kadın, çocuk ve sağlık çalışanının öldürüldüğü Filistin topraklarında halkı ateşkes ilan etmeye davet etti. Açıklamada; Üçüncü devletlerin, uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarını derhal yerine getirerek taraflar üzerindeki baskıyı artırmaları yönünde çağrıda bulunuldu. Dünya Doktorları, insani yardıma tam, güvenli ve engelsiz erişimin sağlanması gerektiğini belirterek; Ateşkes konusunda uluslararası kamuoyunun ve hükümetlerin omuzlarında tarihi bir sorumluluk bulunduğunu vurguladı.

Dünya Doktorlarından Güçlü, Acil ve Kararlı Diplomatik Müdahale Çağrısı

Dünya Tabipler Birliği, basın açıklamasında şu açıklamalarda bulundu: “30 Ekim’de Cebaliye Mülteci Kampı’nın maruz kaldığı yoğun hava saldırılarında 50 kişi hayatını kaybetti. Çok sayıda kişi hâlâ enkaz altında kaldı. Hastanelerde yaşanan tahribat had safhada olduğundan pek çok hasta tedavi edilemiyor. Bu koşullar altında sağlık çalışanları hastane katlarında anestezisiz ameliyat yapmak zorunda kalıyor. Kaynak yetersizliği, hijyen ve yorgunluk koşullarında çalışan sağlık çalışanlarının durumu Gazze’de üç haftadır günlük bir gerçeklik haline geldi. Şu ana kadar 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere 10 bin 569 kişi hayatını kaybetti. “Bu durumda sivillerin öldürülmesini durdurmak için güçlü, acil ve kararlı bir diplomatik müdahale gerekiyor.”

 

Sivil Nüfusun Yoğun Olduğu Bölgelere Yapılan Saldırılar Hukuksuz ve Keyfidir

Dünya Tıp Doktorları; Uluslararası İnsani Hukukun (IHL) sivillerin yoğun olarak yaşadığı bölgelerdeki hedeflere yönelik hava saldırılarını hukuka aykırı ve keyfi saldırılar olarak kabul ettiğini belirtti. Açıklamada; Gazze’de UİH’nin sürekli ihlal edildiği bu ortamda uluslararası toplumun güçlü, acil ve kararlı bir müdahalede bulunamaması karşısında dehşete düştüklerinin altı çizildi. Dünya Doktorları, “Üçüncü Devletlere” sivillerin korunması için gerekli tüm adımları atmaları, uluslararası hukuk kapsamındaki sorumluluklarını derhal yerine getirerek taraflar üzerindeki baskıyı artırmaları, acil ateşkes sürecini başlatmaları ve insani yardımlara tam, güvenli ve engelsiz erişimin sağlanması çağrısında bulundu. .

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu